Ticker

10/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Ο Πύργος του Μπέζα: Μια Γέφυρα Ανάμεσα στην Αρχαιότητα και τη Φραγκοκρατία


Στις πρόποδες του σημερινού όρους Καντήλι, που στην αρχαιότητα ήταν γνωστό ως Μάκιστος, δεσπόζει ο μυστηριώδης Πύργος του Μπέζα. Το όρος Μάκιστος, με την ονομασία του να επιβεβαιώνεται από τον Γερμανό μελετητή Hermann Diels το 1924, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο από την αρχαιότητα. Στην τραγωδία “Αγαμέμνων” του Αισχύλου, το βουνό αναφέρεται ως κρίκος σε ένα πρωτοποριακό δίκτυο τηλεπικοινωνιών, βασισμένο στις φρυκτωρίες – πύργους με φωτιές που μετέφεραν μηνύματα σε μεγάλες αποστάσεις.

Αρχαίες Φρυκτωρίες και η Άλωση της Τροίας

Το μήνυμα για την άλωση της Τροίας (1184 π.Χ.) πέρασε από τον Μάκιστο στο δρόμο του προς τις Μυκήνες. Σύμφωνα με τον Αισχύλο, το δίκτυο φρυκτωριών ακολούθησε την εξής πορεία:
Τροία – Ίδη – Λήμνος – Άθως – Μάκιστος – Μεσσάπιο – Κιθαιρώνας – Αιγίπλαγκτο – Αραχναίο – Μυκήνες.

Από τότε, το συγκεκριμένο βουνό χρησιμοποιούνταν ως στρατηγικό παρατηρητήριο, ενώ οι ίδιες αυτές λειτουργίες συνεχίστηκαν στη Φραγκοκρατία. Ο Πύργος του Μπέζα, που χτίστηκε τον 14ο αιώνα, αποτελεί μέρος αυτής της μακραίωνης παράδοσης.



Η Χρυσή Εποχή των Πύργων της Εύβοιας

Η Φραγκοκρατία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην Εύβοια, με δεκάδες πύργους διάσπαρτους σε όλο το νησί. Οι πύργοι αυτοί, όπως του Μπέζα, είχαν διάφορες χρήσεις:

  • Παρατήρηση των γύρω περιοχών.
  • Αμυντική προστασία από εχθρικές επιδρομές.
  • Φρυκτωρίες για την επικοινωνία μέσω πυρσών.

Στην περιοχή του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας μπορεί κανείς να επισκεφθεί και άλλους πύργους, όπως εκείνους στις τοποθεσίες Κλεισούρα, Κυμάσι, Δαφνούσσα, Ζωοδόχο Πηγή, Φαράκλα, Ροβιές και Γαλατάκι. Ο τελευταίος μάλιστα αποτελεί και καστρομοναστήρι

Ο Πύργος του Μπέζα: Ένα Μνημείο με Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά

Ο Jean Alexandre Buchon, Γάλλος περιηγητής που επισκέφθηκε την περιοχή το 1841, έδωσε στον πύργο το σημερινό του όνομα. Με πλευρές μήκους περίπου 15 μέτρων, ο πύργος ξεχωρίζει για την ιδιαιτερότητά του. Η είσοδος στο εσωτερικό του γινόταν από μια πέτρινη σκάλα στη βόρεια πλευρά, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο για τους πύργους της Εύβοιας.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ένα αγκωνάρι στη νοτιοανατολική γωνία, διακοσμημένο με βυζαντινό σταυρό, υποδεικνύοντας πιθανώς τη σύνδεσή του με τη βυζαντινή περίοδο. Υπάρχουν ενδείξεις πως ο πύργος αποτελούσε μέρος ενός μεγαλύτερου οχυρού, καθώς ο Buchon είχε καταγράψει ερείπια τειχών χαμηλότερα στο λόφο – αν και σήμερα αυτά έχουν χαθεί.



Ένα Ταξίδι στο Παρελθόν και τη Φύση

Η τοποθεσία του Πύργου του Μπέζα, στους πρόποδες του Καντηλιού, προσφέρει πανοραμική θέα στην εύφορη πεδιάδα της βόρειας Εύβοιας. Εδώ, η ιστορία συναντά τη φυσική ομορφιά, δημιουργώντας έναν μοναδικό προορισμό για τους λάτρεις της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής και της φύσης.

Ο Πύργος του Μπέζα είναι πολλά περισσότερα από ένα μνημείο – είναι ένας ζωντανός μάρτυρας της εξέλιξης της ανθρώπινης επικοινωνίας, της άμυνας και της πολιτιστικής κληρονομιάς που ενώνει την αρχαιότητα με τη μεσαιωνική εποχή.

Ανακαλύψτε την ιστορία του, περπατήστε στα μονοπάτια του και ζήστε την εμπειρία της βόρειας Εύβοιας, όπου ο χρόνος μοιάζει να σταματά για να αφηγηθεί τα μυστικά του.

Ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας από το χωριό Δαφνούσα και συγκεκριμένα από την εκκλησία. Η διαδρομή είναι εύκολη σε δασικό δρόμο και ενδείκνυται και για παιδιά. Μπορείτε να κάνετε τη διαδρομή ακολουθώντας το παρακάτω ίχνος :https://el.wikiloc.com/oreibasia-diadromes/daphnousa-purgos-mpeza-162106707

Δείτε το βίντεο εδώ https://www.youtube.com/watch?v=JGNUfj_o0EQ